Friday, July 22, 2005

Vilka av två dagars intryck är värda att beskriva? Går det att göra utan att svamla, knappast ;)

Jobbet
Min arbetsplats är Lawrence Berkeley National Laboratory(LBL), mer specifikt så kommer jag att höra till en avdelning som heter Enviornmental Energy Technology Division.

Jag (min vana trogen har jag fel telefonnummer i katalogen 7329 är rätt :) har en tjänst som visiting research scholar som är garanterad till nyår. Min chef, Mike, och en annan hövding, Steve, har dock stora ambitioner att att uppgradera mig till post doc så snart som möjligt (oktober förhoppningsvis, då börjar nytt budgetår), deras förhoppning (och min) är att jag skall bli så bra att Mike kan pensionera sig om några år. Planer och verklighet är inte nödvändigtvis samma, mitt startdatum blev 21 juli istället för ett föreslaget 1 mars.

Labbet är mycket stort och ligger på en kulle så att man får fin utsikt över bukten och givetvis Golden Gate. Den grupp jag hör till känns mindre än min förra plats på fasta tillståndets fysik.

Mina arbetsuppgifter berättar jag mer om någon annan gång. Närmsta veckan så kommer jag leka lite själv med de apparater och datorprogram som de har här, Mike är på semester till 3 augusti. Det kan därför bli tid över till mitt privata projekt.

Tills Mike kommer så är arbetstiderna som hemma i Uppsala. :)

Boende
Initialt får jag bo med min gamla Uppsala-kollega Jan (som en gång har varit inneboende hos mig på Rackarberget). Han har en liten lägenhet i Berkeley där man kan sitta på balkongen och dricka öl, betraktandes Golden Gate. Det går bussar upp till jobbet som labbet sponsrar i hopp om att reducera antalet bilar på området.

Jan har inte bara en bra belägen lägenhet utan även den goda smaken att köra en fantastisk bil, Chrystler New Yorker (inte riktigt rätt modell på bilden, men snarlik så när som på antalet dörrar för mitt bilokunniga öga).

San Fransisco
Jag har susat igenom själva San Fransisco på väg från flygplatsen mot det ställe där jag nu är inneboende. Det verkar vara mycket mer storstad än Berkeley.

Berkeley
Efter ett första intryck från en genomåkning så verkar detta helt vara ett område i min smak. Inte några jättelika skyskrapor eller affärscentra. Många mindre butiker, biografer, pubar etc. Vanligt med cyklister (trots de branta backarna upp mot LBL). North face har outlet i närheten och där ligger även en REI-butik, kanske tog jag med förmycket uteprylar? ;)

Vädret
Det är kyligt (15-18 grader) morgon och kväll men varmare på dagen (själv sitter jag inne i ett skönt kontor så jag märker inget). Det ligger ett molnband precis ute vid kusten som täcker staden och Golden gate så det är inte alltid lätt att se det man vill från kullen. Det regnar tydligen bara på vintern.

Projekt
Det viktigaste just nu är att skaffa en bostad. Marknaden är ganska gynnsam just nu innan höstens studenter riktigt hinner ta kontrollen. Det är svårt att veta hur man skall prioritera läget efter parametrar som klättergym, närhet till jobbussen, pris, närhet till parker, etc. En dröm är att ha ett eget ställe redan från 1 augusti, än så länge är det hyfsat enkelt att flytta.

Administrativa grejer
Att komma till ett nytt ställe innebär att man måste ordna en del grejer. Person nummer (social security number) är på väg, men kan ta några veckor. Det är ett krav för att t.ex. skaffa bankkonto och enligt rykten en hel del andra aktiviteter här i landet. ID-bricka på jobbet är klart (t.o.m. med rätt skjorta på fotot, inget skägg ;-). Nyckel till kontoret är tillfälligt lån från en fixare här på jobbet. E-post på jobbet är inte klart, men det är inget problem för er som kan använda min privata adress.

Hjälplöst miffo
Idag så lyckades jag uppträda som om jag aldrig åkt buss förut. Jag hade satt mig precis vid bakre utgången i bussen. Dörren öppnades inte och jag stod tafatt en stund och hoppades att den skulle glida upp. Någon föreslog att jag skulle trycka upp dörren, men detta misslyckades alla fick gå ut i främre utgången.

Frågor?
Har jag glömt något? Prova att kommentera mina inlägg för att få veta mer!

6 Comments:

At 3:29 PM, Blogger Erika said...

Hej och Välkommen hit.

Idag är det fint och soligt här i "the city" vilket ju inte är vanligt i juli.. Själva SF är annars indränkt i kall dimma. hoppas du hittar ngnstans att bo snart. jag antar att du redan känner till craigslist?

Ha det bra!

 
At 6:44 AM, Blogger Calle said...

Tjena Jacob!

Kul att kunna läsa om hur du har fått det där borta och jag följer med spänning dina försök att anpassa dig till ditt nya habitat.
;-)

Har du åkt någon spårvagn än då? Kanske en tur (och retur) till Alcatraz? Eller så tar du det när jag kommer... (om du vågar hoppas på det)

Ha det gott, lycka till, sköt om dig!
/Calle

 
At 12:21 PM, Blogger MartyParty said...

Go West!

 
At 3:22 AM, Blogger Jonas said...

Hej Jacob

Låter som om det tar ett tag att hitta rätt där borta.

Har du tagit dig ur ditt WoW-beroende? Henrik saatt du spelat 20% av dygnets timmar sedan WoW startade. :)

/Jonas

 
At 3:23 AM, Blogger Jonas said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 3:24 AM, Blogger Jonas said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home