Thursday, June 29, 2006

Forskare utan klädkänsla?
Från dagens Today at Berkeley Lab så insinueras det att labbpersonalen inte vet riktigt hur man skall klä sig: "...staff should wear lightweight, light-colored, loose clothing that allows air to move over the skin's surface...".
Kanske är bäst att jag åker hem och byter byxor från mina svarta jeans?


Som läsare av slashdot's artiklar om Your rights online så borde jag veta bättre än offentligt kritisera min arbetsgivare, men klädrådet kom efter ett massmejl på 2000 ord om att det är viktigt att lämna in tidrapporten i tid så måttet var tyvärr rågat. Jag har sedan i tisdags försökt acceptera det extra arbete som krävs för att få publicera en artikel. Det går ganska bra, men jag är inte imponerad.

Tänk om Ingrid Ringgård hade jobbat med att hitta på saker man skulle göra istället för att göra de saker man skulle göra (eller i värsta fall be om en signatur när hon behövde en)? Så känns det ibland här, specialavdelningar som inte löser ens problem utan skapar processer som man skall följa för att det skall se ut som om de är effektiva (t.ex. rapporteringsavdelningen som skall arkivera alla artiklar).


Låter det som om någon behöver semester? Imorgon bär det av! :D

Monday, June 26, 2006

4th of July
Om en vecka är det stor fest här i USA. Jag och Samuel planerar fly fältet till en snöigare plats. Det blir inte riktigt lika högt som Shasta, och definitivt inte lika fristående berg.



De inblandade namnen är utsatta lite gissningsvis i bilden ovan. (Högerklicka på bilden och välj view image för att få läsbar storlek på texten).
För er som vill susa runt med Google Earth finns även för denna plats ett Placemark.

Spänningen med Rock Creek blir att man kör bil in till 10000+ fot och går några hundra meter upp (och några hundra meter fram) första dagen. (Om man kommer ihåg skorna...) Planen är att bo vid Ruby Lake och klippa Abbot och Dade, sedan flytta till Treasure Lakes och prova Bear Creek Spire (inte Beer Creek tyvärr) via en vandringsväg. Alla topparna finns på summitpost.org.

Namn är intressanta. Mosquito Flats t.ex. insinuerar att det finns gott om mygg. Bear Creek antyder att man träffat på björn. Vi är dock förberedda på båda snarare än att satsa på att de tar ut varandra.

Tuesday, June 20, 2006

Mt Shasta 2006



Klicka på bilden för mer bilder. Det var kul att åka till Shasta. Allt gick bra, trots att jag glömt mina kängor i Berkeley (vilket upptäcktes efter dryga 4 timmars körning). Det var superväder och fantastiskt snöunderlag på berget. Nätterna inte iskalla. Etc etc.

Brantheten på West Face var klart överreklamerad, jag tror man kunde backat upp med hela foten i hela vägen. Inte någon som helst känsla av att tippa bakåt och dö. En känsla som är mindre oroande nu när jag tränat "self-arrest" från fall i alla fyra permutationer av huvud upp/ner, på mage/rygg. Textboksvarianten av att falla på rygg med huvudet neråt innefattar inte att slå en halv kullerbytta, men det är en ganska direkt lösning för att komma in i stopposition.


Jag skall bara försöka lära mig att packa lite mer optimerat (man behöver inte så mycket extra grejer på en 3 nättersutflykt) innan det blir nationaldag här. Helgen innan fjärde juli bär det nämligen av till bergen igen, då blir det med Samuel, vi klarade inte av att få ihop någon resa i fjol, men förhoppningsvis så blir det fler nu när vi bor mindre än en timme ifrån varandra (tidigare resor har alltid utförts när vi bott på var sin sida Atlanten! :D). Även 2004 var jag i trevliga berg när min pappa fyllde år och jag räknar med att det blir lika bra i år.

Monday, June 19, 2006

"Slut på elektroniska biljetter"
Jag är tillbaka med livet i behåll från Shasta och utförligare inlägg om detta kommer inom kort.
Idag kom mina flygbiljetter (jag kommer till Sverige i sommar), transporterade med FedEx. Detta låter kanske konstigt. Kanske exrta konstigt med tanke på att under hela den webbaserade bokningen, samt två bekräftelser avslöjade att det var elektroniska biljetter jag köpt.
Men ett tredje mejl kom med information att allt inte stod rätt till utan att jag var tvungen att ringa. Sagt och gjort. Felet, vilket förmodligen aldrig kommer skrivas på papper var tydligen att det var slut på elektroniska biljetter.
Jag tolkar det hela, inte som galenskap, utan som positivt! Flygbolagen säljer bara ett visst antal pappersbiljetter, men nu börjar folk boka elektroniskt till den grad att kvoten pappersbiljetter är för stor. Folk vill inte användea papper om de slipper.
All administration måste svara på detta och allt blir lättare för alla. En typisk situation där "Alla tjänar på det".

Thursday, June 15, 2006

Cykla till jobbet
Jag tog i och cyklade till jobbet idag. Att det tagit emot är tvåfalt, backen är lång och brant, samt för att passera vakten måste man ha en liten dekal på cykeln (om man inte vill stanna till och ta fram plånboken med ID-kort). Igår hämtades dekal (vilket krävde åtskilligt med information, bl a mitt CA körkort!) så idag cyklades det. Det gick fortare än att gå och åka buss förutsatt att jag hade gått så jag inte tajmade bussen (de går var 10e minut). Men trots att jag cyklade så sakta jag kunde blev det ändå för jobbigt i sista backarna.

Lite småsvettig sitter jag nu på kontoret och funderar redan på hur det skall gå att cykla hem, det kommer gå mycket fortare än att gå och åka buss.

Wednesday, June 14, 2006

Äntligen alpinism!


Snart helg och en härlig utflykt planerad till Mt. Shasta i norra Kalifornien. Köra upp fredag och gå in till Hidden Valley. Ta lilltoppen "Shastina" på lördag och träna self arrest, söndag huvudtoppen via "West face" (se ruttkarta), måndag hem till Berkeley.

West face ser väldigt brant ut på flygfotot, vilket innebär att det förmodligen är ännu brantare i verkligheten, men efter att ha pratat med parkvakterna så är jag inte så orolig. Det skall bli fantastiskt roligt att bo på snö och åka på rumpan utför.

Upplösningen på deras webbkamera måste nog kompletteras med lite fantasi för att jag skall synas i helgen.