Tuesday, May 30, 2006

Kinetic Sculpture Race

Memeorial Day weekend är en av de typiska amerikanska långhelgerna. Den firades av mig uppe i Eureka, långt uppe i norra Kalifornien, som depåpersonal i årets Kinetic Sculpture Race. Howdy på LBL har byggt en imponerande farkost som nu deltagit åtta år. Farkosten skall vara konstruerad så att den kan färdas på asfalt, grus, sand, lera och i vatten. Tyvärr är Howdys skulpture lite för tung för att gå bra på asfalt, men vatten och mycket brant sand var inga problem.

Det var mycket meckande under resans gång, större sammanbrott och bättre lagningar än vad jag förväntat mig. Bland annat så gick två hjul sönder (som tur var hade vi ett reservhjul, fast två hade ju varit bättre). Det behövdes inga svetsjobb under resans gång så Howdy var nöjd att han lämnat svetsen hemma i år.

Alla mina bilder finns på nätet och jag hoppas att de andra tjommarna lägger upp grejer med högre kvalitet i närheten.

Det har dock blivit väldigt lite sömn, speciellt natten innan start och efter målgång. Eureka är en bit att köra härifrån... Skönt att vara tillbaka på jobbet och vila upp sig lite.

Edit: Carlos bilder.

Tuesday, May 16, 2006

Miljömedvetenhet
Inspirerad av en av The Onions kolumnister (länken är färskvara) så kan jag glatt proklamera att när jag nu laddar skrivaren så använder jag Boise Aspen 100, "100% recycled paper for premium performance, every time". Det är svårt att få reda på vilka kemikalier som används för att separera gammalt bläck, blyerts, etc från det återvunna papperet. Men eftersom Boises slogan är "Beyond What's Expected" så måste det vara minst noll onda kemikalier, kanske ännu färre.

Solen skiner och jag försöker bli bra på att cykla. I söndags gjorde jag en tur till Redwood park som ligger en bit söder ut på krönet ovanför Berkeley/Oakland. Det var mycket jobbigt och precis som sist jag försökte cykla än längre runda än den uppe i Tilden så erbjöd rundan på en riktig knäckare. När man är som längst hemmifrån, på knagliga stigar, då blir det skitbrant. Bara stanna och gå. Rundan finns i Google Earth-format för enkel cykling hemmifrån. Statistik enligt MotionBased (sajten jag använder för att få reda på något om mina GPS-data):
Längd: 37.93 miles
Tid: 3h48 minuter (varav 19 stillastående, jag stannade och kollade kartan ibland och ibland försökte hjälpa de som ingen karta hade, en vattenpaus innan jag lämnade Redwood Park).
Temperatur (°F): 71.3°F avg. 75.9°F high (Vet ej om detta kommer från GPSen.)
Kumulativ stigning: 4339 fot
Snitthastighet: 10.8 mph (moving)
Maxhastighet: Listat som 47 mph men GPSen spikar väl häftigt, kom inte över 30 mph på denna rundan (jag har en kortare runda med grym utförsbacke där jag försöker komma upp i 40 mph).
Jacobs allmäntillstånd: Begränsat, trippelostburgare och mocha shake sedan soffan i några timmar.

Snart är jag redo att försöka cykla till jobbet, men det börjar bli varmt... Undanflykter undanflykter.

Wednesday, May 10, 2006

Jobbhumor
I någon månad har jag pillat med ett mätinstrument som jag tycker mycket om (ärligt talat så går det i vågor). Det relevanta för humorn är att det finns 5 motorer som vrider prov och detektor till olika positioner. Som forskare så nöjer jag mig inte att hålla mig innanför de gränser som tillverkaren tänkt sig utan kör motorerna så att provet hamnar i positioner det aldrig varit i förut.

Tillverkaren har gjort en fantastisk självkalibrering, som givetvis bygger på att man stannar inom rimliga gränser. Om man råkar slå av instrumentet när detektorerna är på fel sida gränsen till tillåtna lägen så innebär självkalibreringen att motorerna körs mot en fysiskbarriär, blir varmare och varmare och på intet sätt närmar sig normalpositionen. Det går faktiskt att åstadkomma bara genom otur kombinerat med klantighet också, men jag har varit medvetet ute på hal is de gånger det hänt mig.
Första gången fick jag extrem panik, men lyckades hitta en stor gul ratt som gjorde att jag manuellt kunde lösa problemet. Idag så var det en annan motor som saknade ratt, men jag lyckades klara det också (jag är ganska avtrubbad mot att rycka ur sladdar när instrumentet är på ;-).

Humorn i det hela ligger i att i en nyligt utgiven inventarielista så är värdet på instrumentet en faktor 10 fel, det ligger tvåa efter nån stor experimenttrailer för fältarbete. Senaste månaden har jag således lagat ett instrument för en halv miljon dollar, två gånger! Vad kan man säga, bara stämpla ut och ta ett glas vin... (En del av min träning på att vara konkurrenskraftig på den amerikanska arbetsmarknaden inkluderar att inte ta upp negativa saker som att jag förstört ett instrument för en halv miljon dollar, två gånger, och mer lär det bli innan bitarna faller på plats.).

Inte årtusendets anektot, men tack vare internet och billiga hårddiskar så kan vem som helst ändå läsa detta.

Monday, May 08, 2006

Söndagsutflykt


LBL har en Outdoor Club som ofta är lite under min ambitionsnivå, men det är alltid kul att se nya platser så i söndags följde jag med 11 andra LBLare på en "Wildflower walk" i Sonul Wilderness. Det fanns inte så mycket blommor, men jag lyckades fånga några på bild (två foton är tagna i Berkeley på väg hem från samåkningssamlingsplatsen). Jag inkluderade även en bild på en klippvägg och en vy från lunchplatsen.

Knappa 13 kilometer låter inte så mastigt för en promenad, men det var en hel del klagomål i gruppen. Även ett klassiskt exempel på att hajkare kommer säga att de mår bra hur illa de än mår (en stackare hade ätit dålig mat dagen innan och ville inte erkänna att han mådde dåligt, för att omedelbart kräkas som avslutning på meningen, han blev mycket bättre av den manövern som tur var). En smärre felnavigering utfördes också, många kockar gör dålig soppa, själv kuppade jag och hittade en person att hålla med istället för att driva en egen linje i röran (jag satsade på rätt person ;). Då två kamrater var ute och cyklade "Grizzly Peak Century", 109 miles, 8200 fot total stigning, så jag kunde inte riktigt slappna av när jag kom hem utan cyklade en liten entimmesrunda för att försöka rädda lite självkänsla.

Själv ångrar jag dock hela utflykten av helt andra orsaker än utflykten! Samuel Meder, min gamla hajkarkompis, hade varit i San Fransisco hela veckan för att skaffa lägenhet. Han hade försökt men misslyckats få tag på mig (dock först under lördagen, vilket kan hållas något emot honom med tanke på att han kunde avslöjat de hela tidigare. Storsint som jag är tycker jag det var rätt att inte börja boka in nöjen innan lägenheten var i hamn). Som tur var så var han kvar i stan även idag måndag så vi tog en liten promenad i Berkeley. Mycket trevligt, skall bli kul att få ett par kompisar till i närheten, skall bli spännande att se om jag lyckas övertyga dem att flytta till rätt sida bukten...

Monday, May 01, 2006

Klättertur till Castle Rock State Park
Mycket bra söndag, avfärd 8 hemkomst 23. Riktigt bra område med många små klippor men även en rejält solbakad vägg vattenfall vid sidan.

Jag tog 69 bilder och tycker inte nån är värd att spara. Men på nätet finns
Christians bilder.