Monday, August 29, 2005

Blogga hemifrån!
Ok, nu är hemdatorn ute på nätet och grejar. Kommer nog spendera resten av kvällen med att installera windows updates och dyl.

Yosemite

Det blev en tuff helg, planeringen var lite väl optimistisk, men ingen dog och vi såg många fina klippor och träd. I verkligheten blev schemat (jag tänker inte beskriva planen;-). Som vanligt blev det väldigt långt, se länken till bilderna nedan om du inte orkar läsa allt. ;) Nyhet:Christians bilder. Howdys bilder.

Avfärd från Berkeley 17 fredag kväll. Äter middag på vägen (Chicken Mohave med kaktus!). Anländer Tuolomea Meadows efter midnatt. Upp lördag 06.30 för att packa ihop tält etc och få tillståndet att vara i parken. Lite ovant att ha ett "wilderness permit" vilket inte var bundet till specifika tältplatser utan tvärt om, vi fick tälta var vi ville förutom på utmärkta tältplatser. Höjden nära 2800 m men jag hade inga "fisk på land" upplevelser under nattens sömn.

Ställer bilen där vi ämnar dyka upp söndag eftermiddag, följer med gratis minibuss till stigens början. Ca 9.30 börjar vi knata. Mycket fin utsikt. Cathedral lake och klippan Cathedral mycket fina (Lagad länk!!! Tack Paul. obearbetade bilder med ok ledtråd i namnet). Vid 18-snåret bestämmer vi oss för en tältplat. Pumpa vatten och äta ett smörgåsbord av frystorkade rätter innan läggdags. 14 miles avverkade, med en lite upp och ner. Höjden var runt 3000 m och jag hade sprängande huvudvärk från lunch och fram till middagen när jag fick tillräckligt med fungerande hjärnceller att samarbeta för ätande av huvudverkstabletter. Solsting/inget kaffe/höghöjd/dehydrering = huvudvärk.

Upp 04.30 för att gå 4 miles (-600 m +1200 m) till toppen på Half Dome och njuta av soluppgången där (schemalagd till 6.24). I mörkret missade vi att stigen faktiskt gick över en bäck och vi tappade ca 45 minuter på detta. Vi nådde sista stigningen (med kablar att hålla i) lagom till att solen lyste upp toppklippan. Spenderade en ljuvlig frukost tid där, spejandes över El Capitan och andra tjusiga stenar i omgivningen.

Allt för sent kom vi iväg från vår tältplats, men som tur var fick vi vandra i trädens skugga mer eller mindre hela tiden. Ursprungliga planen att bestiga Clouds rest på väg hem lyckades vi avblåsa med en läglig omväg. Många lummiga gläntor prydde vägen, förutom alla stenar och träd förstås. Alla var trötta och till slut kom vi tillbaka till bilen (18.30 söndag kväll), på 33 timmar hade vi då gått 32 miles (och sovit lite). Alla var överens om att det var lite väl långt för att vara riktigt bekvämt, men det var en trevlig väg vi gick runt iallafall. Om vi haft en hel dag att göra Half Dome och Clouds Rest så hade det varit kanon tror jag. En erfarenhet visar till nästa tur!

Thursday, August 25, 2005

Guvernörens besök

En rapport från guvernörens besök har dykt upp på officiella kanalerna.

Wednesday, August 24, 2005

Några bilder
Google maps har fina satellitbilder och jag kunde inte låta bli att titta på stället där jag bor. Precis norr om ser man en kyrka och söder om ett bostadshus. Jag bor i ett litet hus mitt emellan, och vi har träd på gården ut mot gatan (jag är inte helt övertygad om att kartan är tillräckligt tydlig för att förmedla detta.

Innifrån så har jag en bild precis när jag kom (därav oordningen på golvet!). Man ser köket och matbordet som är dimensionerat för en person och lite mat. Rummet man ser genom dörren är sov-/vardsrummet. Skrivbordet är nu belamrat med monitor och tangentbord.

Jag spenderar en del tid på kullen. När det är mulet ser man bara delar av San Fransisco men inte golden gate (som döljer sig i molnen till höger i bild). Klocktornet i förgrunden hör till UC Berkeley.

Kameran laddas för fullt i hopp om att komma till använding i Yosemite till helgen.

Tuesday, August 23, 2005

Politiska budskap
Det är förstås lockande att använda denna välbesökta sida för att sprida politiska budskap. Men jag blandar upp det med lite humor istället så att ni inte märker någon skillnad.

Kristendom är annorlunda här jämfört med i Sverige och Kreationismen är en teori som folk faktiskt tror på, på riktigt, inte bara en av de tre dagar per vecka som de är i kyrkan. Men kreationsim låter kanske inte tillräckligt klatchigt och Evolutionsläran är inte helt utrotad ur skolböckerna så man marknadsför läran under det uppenbarligen logiska namnet intelligent design. Allt detta är på riktigt, så jag förstår om ni känner er lurade av första stycket som utlovade humor och inte skräck.

Nu till det roliga. Det är inte bara bibeln och kristendomen som har en lära om intelligent design (ID), vi har även tillgång till ID-FSM som i stort sett är lika rimlig och dessutom har klara bevis för vad som skapar växthuseffekten. ID-FSM är Intelligent Design by the Flying Spagetti Monster. Ett öppet brev till Kansas skolstyrelse ger mängder av information. Det finns även en affär som säljer muggar och t-shirts på nätet.

Tack till Ärik som tipsade om detta. Må FSMs nudliga tentakler nudda honom.

Monday, August 22, 2005

Helgnöjen
Trots den nya datorn så tillbringade jag stora delar av helgen utanför hemmets lugna vrå. Fredag kväll så var det premiär på klättergymmet i Berkeley, Berkeley Ironworks
. Det gick bra, men uthålligheten har inte hållits på plats tack vara boulderingen och efter några timmar så ville inte fingrarna hålla i något alls. Öl och burgare gick att få tag på efter klättringen.

Lördag är tvättdagen, jag har inte överdrivet med t-shirts och kalsonger så jag kör på min gamla taktik att tvätta en maskin i veckan. På kvällen bar det av till Mt. Tamalpais för att titta på när fullmånen steg upp över horisonten. Stort jippo med ca 40 personer från LBL och totalt 95 i den guidade turen (dock gratis, jag betalade $3 i transportkostnader). Mycket trevlig tur.

Söndag gick lugnare till. Datorn fick lite kärlek men på kvällen var det dags för utomhusfilm igen. Mycket charmig (men blåsig) plats nere i Berkeleys hamn. Lite dimmigt, men man skymtade Golden Gate när solen gick ner. Filmen var dock tyngre, Hotel Rwanda var nominerad för tre oscars men fick ingen. Handlingen kretsar kring en man som räddar ett tusental människor undan folkmordet. För mig är det omöjligt att riktigt förstå hur det funkar, men filmen är mycket bra och det är inte mycket hollywoodskt förskönande.

Nästa helg blir förhoppningsvis min första i Yosemite, vi får se om jag lyckas tränga mig in i ett gäng.

Inte mycket att klaga på med andra ord, jag tänker dock på er då och då med saknad. Skönt att det finns enkla sätt att kommunicera på. :)

Friday, August 19, 2005

Guvenören på besök!
Arnold var på besök så nu har jag bevittnat en presskonferens med nobelpristagaren och LBNL-hövdingen Steve Chu, Arnold, samt rektorn för UCBerkeley.

Höjdpunkten var när Arnold inledde med att poängtera att detta inte var första gången han var på LBNL utan att han var här en vecka med Danny DeVito och spelade in Junior. I samma vända tog han upp att han och Danny varit på Los Alamos och spelat in Twins.

Thursday, August 18, 2005

Ketchup
Givetvis är det Heinz som gäller. SS# kom i måndags, varken det eller mitt svenska personnumer innehåller siffran 5, undrar vad det betyder? Nu har jag även ett bankkonto här och skall snart se till att jag får lön också. Mike börjar få lite ordning på arbetstiderna här, men är fortfarande mycket engagerad i "Space Wars" som är operationsnamnet på vår flytthistoria.

Deliverables
Mike har tre projekt som måste bli "klara" innan räkenskapsårets slut (= sista september) för att vi skall få godkänt av DOE (energimyndigheten som betalar labbet). Det är inget som verkar orimligt. Ett är att få ut siffror istället för bilder från mina persiennsimuelringar (tophemlig statlig bild) och där har jag god hjälp av Christian (mycket trevlig kollega som är nybörjarklättrare, hardcorecineast och datanörd).

Datorer
Igår fick jag minnet och kunde slå igång datorn. Allt verkar fungera utom min Windows CD jag tog med från Sverige. De misslyckade installationerna lyckades dessutom trasa sönder windowsinstallationen på min interna hårddisk så nu kan jag inte ens boota med den... Skärmen (19" DVI LCD för $300) fungerar över förväntan. Det ända jag ångrar är att jag inte forskade mer på att köpa en bra låda, det är så tunn plåt i min att man får vara försikig när man tar i vissa detaljer. Men för $30 inklusive 430W nätaggregat så kan man inte klaga.

Köpa ut
Christian köpte ut min dator, och jag kan respektera de hårda regler postorderföretagen har för att slippa kontokortsbedrägeri. Men när jag blev nekad att köpa öl på Safeways (=konsum) häromdagen så blev jag mycket förvånad. Det är 21årsgräns och jag hade svenskt körkort med mig, men ingen öl till Jacob. Jag undviker dock den kassören nu för tiden och då går det bättre.

Kollibrier
Vi har såna där små svävande pippifåglar på gatorna här i Berkeley.

Thursday, August 11, 2005

Persienner (venetian blinds)
Min främsta arbetsuppgift nu går ut på att rita persienner i en datormodell som vi tänker använda för att se var ljuset som träffar persiennen tar vägen. Det är kul när det går bra, men jag önskar att jag var bättre på LISP-programmering då det är scheme med lite CAD-tillägg som jag använder för att bygga upp mina persienner.

Vi pratar en del om experimentella projekt också. Allt är stressigt för stackars Mike, vi är schemalagda att byta lokaler (av någon outgrundlig anledning som ingen här uppskattar, min utrustning är ganska mobil, men Jannes kan bli mer förödande att få igång efter en flytt). Gissningar på när detta sker är inte innan oktober men förmodligen före nyår.

Logotypen
Den gula lemuren är inte jag som ritat, utan Paul, tack Paul. Dock var Pauls lemur svart/vit (vilket är mer naturligt än gulblå) vilket jag inte tyckte passade på sidans blå bakgrund så jag färgade om den (utan att bli riktigt nöjd).

Klättringen
Fortfarande ingen repklättring. Bouldrar på och blir sakta starkare, rädd om fingrarna och för höga höjder.

Dator
Hemdator beställd. Ganska nöjd. Prestanda (för oss som bryr oss om sånt) kommer när den är igång.

Tuesday, August 09, 2005

F-cking dj-vla svenskar Everywere!

Det finns fler svenskar i Berkeley än jag är redo att acceptera. Senast igår visade det sig att hövdingen på social security var svenskättling som varit i Trosa i somras. I lördags visades en av lägenheterna i huset där jag bor för två svenskor.

Missförstå mig inte, det är inget fel på svenskar, men vad gör de (och jag!!!) här när de skall vara i Sverige och äta kräftor? Personligen så upplever jag att det inte räcker att ha en stor logga från uppsala universitet på magen för att slippa bli frågad om vägen till olika mystiska platser.

Personnumret verkar vara löst

Det känns skönt att komma lite närmare ett civilt liv där man kan göra saker man vill.

Jobbet

Det är fortfarande ganska rörigt, men jag försöker adoptera en annan forskare som chef så att jag får lite riktning och resultat. Vi får se hur det går, det finns fortfarande gott om tid att sitta och skriva smörja här.

Busschaufförer

En yrkeskår verkar vara förenad över hela världen. Den egensinnigaste killen här sitter och pumpar gaspedalen med ca 1 Hz frekvens vilket leder till en härlig ryckig färd.

Bilder

Jag skall försöka publicera lite bilder från min vardag. Just nu är det mulet här på mornarna. San Fransisco verkar haft dimma sen i söndags så jag väntar nog med att besöka den delen av världen tills vädret är garanterat fint.

Monday, August 08, 2005

En helg i egen bostad

En hel del shoppande på basmatvaror, husgeråd och lite bouldering prydde helgen. Avslutningen var dock mycket sympatisk, speciellt för en som var med och arrangerade BioJ i forna dar. En kollega ordnade utomhusbio, i trädgården men ändock helt fritt från husel. Två 6V golfbilsbatterier seriekopplades och via 600W transformator drev de glatt både DVD-spelare, förstärkare och projektor i mer än två timmar. Härligt på många sätt och vis. Det var mörkt vid åtta på kvällen och det var ganska kallt (jag var en av de få som överlevde utan täckjacka och mössa (försöker vara svensk viking ;) )

Personnummer

Mitt personliga nummer hade fastnat i kvarnarna på grund av min dåliga vana att ha mellannamnet först (och tilltalsnamnet i mitten). Förhoppningsvis kan jag reda ut detta nere på kontoret i eftermiddag. Livet kommer bli mycket bättre om jag får en bank jag kan jobba med här, stor abstinens på hemdatorfronten.

Friday, August 05, 2005

Äntligen hemma
För första gången sedan i december så bor jag hemma hos mig igen. Känns lite ovant, jag har inte sovit så bra.

Adressen är
Jacob Jonsson
1513 Walnut street, apt #4
Berkeley, CA, 94709
USA

Telefon hem är
510 845 9804
ring säkrast 16.30, då är klockan 0730 här och jag har nog stigit upp (jag borde iallafall stigit upp) men har knappast hunnit till jobbet.

Det var en intensiv kväll igår med besök hos IKEA för inköp av sängkläder, krukväxter och andra husgeråd (lite i onödan då nästan allt fanns). Uppackandet av mina kartonger och ryggsäckar tog resten av kvällen och blev inte riktigt klart.

Jag hade ju stressat igenom inspektionen och inbillat mig att det skulle vara ganska sunkigt så jag blev glatt överaskad när jag såg hur det såg ut.

Helt ensam är jag dock inte, några gosedjur är på plats.

Negativt
Tänkte ringa och köpa datordelar på postorder idag, men företaget (Newegg) tillåter inte att man använder svenskt kreditkort. Konkurrenternas nätbutiker känns så rappliga så jag klarade inte av att hitta något i dem, kanske får göra ett försök till.

Att skaffa amerikanskt kontokort är ett projekt jag drivit från dag 3, men mitt social security number har inte dykt upp ännu så det blir inget bankkonto ännu.

Thursday, August 04, 2005

Chefen tillbaka från semestern

Mike hade semester t.o.m. tisdag. Onsdag kl 15.45 dyker han upp och hejar lite. Svårt att låta bli då vi delar kontor. Mycket sympatisk precis som tidigare när vi kommunicerat. Vi bordlägger allt för arbetsamma diskussioner men jag babblar lite om vad jag pysslat med. Mer jobb senare.

Idag har han inte dykt upp över huvudtaget. Han jobbar bara 50% och arbetar mycket hemma.

Jag är mycket nöjd.

Monday, August 01, 2005

En dryg vecka

Nu har jag börjat känna mig hemma här. Folk på stan frågar mig om vägen och en femårig flicka misstog mig för sin pappa när jag var och tittade på farmers market i lördags. Jag har fortfarande inte varit in till San Fransisco utan håller mig cyklandes i Berkeley.

I helgen var det drakflygningsfestival i Berkeley vilket var spektakulärt.

Förödmjukelse

Jag stog i bokhandeln och upptäckte till min förtvivlan att "blyertstift" (till stiftpenna) saknades i mitt aktiva ordförråd. Jag hade redan pennan så jag drog till med "ammo" :) Det funkade sådär, till slut gissade expediten rätt på vad jag ville ha.

Bostad

Förhoppningsvis får jag ny adress på torsdag. Jag har skrivit på hyreskontrakt och lovat att inte äta blybaserad färg som inte använts för att måla huset. Varför denna ständiga tveksamhet i mina uttalanden? Hyresvärdinnan är en charmig vithårig dam som inte gillar krångel. Detta leder till att lösningen för att lämna nyckeln till mig blir det klassiska "jag lägger den under dörrmattan". Hon uppmärksammade nog min tvekan till detta och försökte lugna mig med "jag lämnar ytterdörren öppen för säkerhets skull".

Lägenehten har många fördelar, mycket nära till mataffärerna, den är möblerad, hyran är modesta $950 per månad ($400 i säkerhet till skillnad mot ca två hyror som många andra tillämpar), lugnt område. Allt utom bredband ingår i hyran (kabeltv, telefon indraget, sopor, gas till uppvärming+spis, el). Tvättmaskin i huset (det är fyra lägenheter i huset).

Nackelarna kan också radas upp: En bit mindre centralt än där Jan bor (speciellt till den eminenta puben Tripple Rock), ganska mörkt (bottenplan), lite nergånget (jag hade ögonen på en helt nyrenoverad grej så detta var väl relativt kass i jämförelse).

Planen är att ta över Jans lägenhet när han lämnar landet (i skrivande stund verkar det vara december, innan jul).